10 questions · Form 5 Sejarah Bab 1: Kedaulatan Negara
10 questions · plays in fullscreen
Prefer reading to quizzing? All 10 questions are listed below with the answer and explanation under each one.
1. Apakah faktor utama yang membawa kepada kemunculan konsep Kedaulatan Moden di Eropah?
Answer: B
Kedaulatan moden dikaitkan dengan idea pembentukan negara bangsa yang terhasil daripada gerakan nasionalisme dan kebangkitan hak rakyat.
2. Perkataan kedaulatan dalam Bahasa Yunani merujuk kepada 'supernuus' atau 'superanus'. Apakah maksud perkataan tersebut?
Answer: A
Dalam bahasa Yunani, kedaulatan berasal daripada perkataan supernuus atau superanus yang bermaksud agung atau tertinggi.
3. Bagaimanakah kedaulatan membantu Malaysia meningkatkan kemakmuran ekonomi?
Answer: A
Negara berdaulat bebas menggubal dasar ekonomi sendiri (seperti Dasar Ekonomi Baru atau koridor pembangunan) demi meningkatkan taraf hidup rakyat.
4. Apakah peranan utama PERINTAH dalam usaha mengekalkan kestabilan politik negara?
Answer: A
Pemerintah bertanggungjawab memelihara kestabilan politik dengan menjalankan pentadbiran secara adil, telus, cekap, dan bebas rasuah.
5. Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj menekankan bahawa kedaulatan sesebuah negara dibina berasaskan...
Answer: B
Tunku Abdul Rahman menyatakan bahawa kedaulatan dibina atas prinsip kebebasan dan keadilan untuk memelihara kesejahteraan rakyat.
6. Antara berikut, yang manakah merupakan tanggungjawab rakyat dari segi keselamatan negara?
Answer: B
Rakyat bertanggungjawab menjaga keselamatan dengan menjadi mata dan telinga kerajaan, peka terhadap ancaman, serta tidak menyebar maklumat palsu.
7. Badan manakah yang memegang kuasa tertinggi menggubal undang-undang di peringkat Persekutuan di Malaysia?
Answer: C
Parlimen Malaysia merupakan badan perundangan tertinggi yang menggubal undang-undang di peringkat Persekutuan.
8. Kedaulatan tradisional sesebuah negara khususnya pada zaman Kesultanan Melayu Melaka berteraskan...
Answer: B
Kedaulatan tradisional berteraskan kekuasaan dan kewibawaan raja yang berkuasa mutlak serta diperkukuh oleh ikatan taat setia rakyat.
9. Pengiktirafan sesebuah negara bebas oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) merujuk kepada jenis kedaulatan...
Answer: C
Kedaulatan antarabangsa merujuk kepada pengiktirafan oleh PBB terhadap sesebuah negara sebagai anggota bebas dan berdaulat.
10. Apakah dua komponen utama sistem pemerintahan yang diamalkan di Malaysia bagi menunjukkan ciri negara berdaulat?
Answer: B
Malaysia mengamalkan sistem Raja Berperlembagaan (Yang di-Pertuan Agong) dan Demokrasi Berparlimen (Perdana Menteri & Parlimen).